top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnna Snel VUCA Academy

Wat adventskalenders ons leren over omgaan met VUCA vraagstukken

1 December. Vandaag mag je het eerste vakje van je adventskalender openen. Tegenwoordig heb je allerlei adventskalenders, waarbij je 24 dagen lang elke dag een kadootje krijgt, om zo af te tellen naar kerst. Je hebt ze met chocola, met speelgoed, met cosmetica, interieurdingen, culinaire kadootjes en zelfs aan de huisdieren is gedacht. Bij mijn weten is deze variëteit aan kalenders iets recents, ik kreeg vroeger altijd een kalender met achter ieder deurtje een chocolaatje. Maar al was dat ding bedoeld om af te tellen, vaak was hij toch echt op 3 december al leeg. Het vergt ook nogal wat geduld, om netjes iedere dag 1 luikje te openen. Zeker als je Snel heet.

Bij VUCA vraagstukken is geduld ook een schone zaak en hebben we er vaak net zoveel moeite mee als ik vroeger met m’n chocolaatjes. Het is natuurlijk ook irritant als je je hele leven iets anders geleerd hebt. Bij proefwerken en tentamens moesten we binnen een bepaalde tijd alle vragen beantwoorden. Bij sollicitaties moesten we zo snel mogelijk allerlei opdrachten uitvoeren. In ons werk moeten we zo efficiënt en snel mogelijk problemen oplossen. Rennen naar de finish wordt nogal gewaardeerd zullen we maar zeggen.

Terwijl we er bij VUCA vraagstukken bewust van moeten zijn dat er sowieso geen duidelijke finish is, dus waar ga je precies naartoe rennen dan?

En we moeten echt leren dat iedere interventie die we in een VUCA vraagstuk doen, ervoor zorgt dat dingen in beweging komen, gaan schuiven, gaan veranderen. Dus de situatie waarmee je begon is nu anders, en je moet weer recalibreren, kijken wat nu de juiste move kan zijn, in deze nieuwe situatie. Stap voor stap werken dus, iteratief, en geduldig kijken waar het heen beweegt en wat nu, met de informatie die je nu hebt, voor jou de beste stap zou zijn.


Een adventskalender heeft maar 24 vakjes en dus wel een duidelijk einde, dus daar gaat de vergelijking met VUCA vraagstukken mank. Maar je kan er wel op kleine schaal je geduld mee op de proef stellen, om te oefenen voor het grote VUCA-werk.


Volgende keer: Wat leert onderzoek over de link tussen vroeg versieren en geluk ons over omgaan met VUCA vraagstukken?


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page