top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnna Snel VUCA Academy

VUCA?

De afkorting VUCA dateert al uit de jaren 90. Op het Army War College in de VS zocht men naar een beschrijving voor de nieuwe wereld die was ontstaan na het vallen van de muur. Waar tot die tijd het leven redelijk eenvoudig had geleken – met een stabiele focus op 1 vijand - Rusland – werd men zich nu opeens bewust van hoe veranderlijk, onzeker, complex en ambigu de wereld was (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) en de VUCA wereld was geboren.

Sinds een aantal jaar wordt VUCA ook in organisaties gebruikt om de wereld te duiden. Zeker voor informatie-intensieve organisaties past dit acronym goed. Want hier zie je dagelijks de snelle en vluchtige veranderingen, hoe schijnbaar kleine gebeurtenissen enorme gevolgen kunnen hebben, dat zaken steeds meer vervlochten raken en daarmee steeds complexer worden en de ambigue wereld van alternative facts en fake news.

Een video op Youtube geeft uitleg van wat VUCA nu precies inhoudt:Om met de VUCA wereld om te gaan volstaan traditionele opleidingen met losstaande vakken en tentamens die enkel het cognitieve toetsen niet meer. Professionals hebben andere taal, beelden, werkwijzen en kennis nodig. We hebben inzichten nodig vanuit de wetenschap, praktijk, de kunsten. We moeten onze aannames kritisch bekijken, nieuwe vragen leren stellen en onze overtuigingen toetsen. We moeten dus veel leren maar waarschijnlijk nog veel meer afleren als we willen kunnen omgaan met VUCA-vraagstukken.

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page