VUCA?

De afkorting VUCA dateert al uit de jaren 90. Op het Army War College in de VS zocht men naar een beschrijving voor de nieuwe wereld die was ontstaan na het vallen van de muur. Waar tot die tijd het leven redelijk eenvoudig had geleken – met een stabiele focus op 1 vijand: Rusland – werd men zich nu opeens bewust van hoe veranderlijk, onzeker, complex en ambigue de wereld was (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) en de VUCA wereld was geboren.

Sinds een paar jaar wordt VUCA ook in het bedrijfsleven gebruikt om de wereld te duiden. Zeker voor informatie-intensieve organisaties past dit acronym goed. Want hier zie je dagelijks de snelle en vluchtige veranderingen, hoe schijnbaar kleine gebeurtenissen enorme gevolgen kunnen hebben, dat zaken steeds meer vervlochten raken en daarmee steeds complexer worden en de ambigue wereld van alternative facts en fake news.

ComplexityLabs heeft een video gemaakt om uit te leggen wat VUCA nu precies inhoudt:

 

Om met de VUCA wereld om te gaan volstaan traditionele opleidingen met losstaande vakken en tentamens die enkel het cognitieve toetsen niet meer. Professionals hebben andere taal, beelden, werkwijzen en kennis nodig. Over deze andere taal, beelden, werkwijzen en kennis gaan onze opleidingen uiteraard maar interessante boeken, video’s en andere zaken die hierover gaan zullen we regelmatig hier publiceren.

Eén gedachte over “VUCA?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *