FAQ

Een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen voorafgaand aan de opleiding.

Hoe overtuig ik mijn werkgever?

Hoe financier ik de opleiding?

Hoe overtuig ik mijn werkgever?

Binnen de MISC-opleiding bestaan er volop mogelijkheden om aandacht te besteden aan en aan de slag te gaan met vraagstukken uit je eigen organisatie. Dit is behalve leerzaam voor jezelf ook nuttig voor je organisatie en werkgever. Om je werkgever te overtuigen van de toegevoegde waarde van de opleiding kun je hem/haar bijvoorbeeld wijzen op het volgende:

  • Bij de MISC betrek je de kennis altijd op eigen vraagstukken. Wij werken dus niet met ‘algemene’ cases die je bestudeert maar die wellicht helemaal los staan van jouw praktijk. Door echte organisatievraagstukken te onderzoeken en voorbeelden uit de praktijk aan te pakken, profiteert je organisatie direct van alle kennis die je opdoet.
  • Wij werken binnen de opleiding met verschillende werkwijzen om de kennis expliciet verder te verspreiden dan enkel jezelf. Je wordt dan ook op verschillende momenten en manieren aangespoord om kennis te delen met je organisatie.
  • Binnen verschillende projecten en opdrachten (bijvoorbeeld de designopdracht, reflective journals, onderzoeksleerlijn) pas je de lesstof op je eigen concrete organisatievraagstukken toe.
  • Je kunt ervoor kiezen om af te studeren binnen de eigen organisatie. De praktische component van deze meesterproef kan dan meteen van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie. Je kunt het zien als een ‘consultancy’ project dat begeleid wordt door onze docenten.
  • Er is ruimte om ideeën en analyses voor organisatieverbeteringen te bespreken met medestudenten en docenten om zo feedback en nieuwe inzichten op te doen.
  • Indien het voor je beroepsgroep van belang is kun je wellicht aan je verplichting tot Permanente Educatie (PE) voldoen. Zie voor meer informatie de praktische informatie.

Hoe financier ik de opleiding?

Als je alle of een deel van de studiekosten zelf betaalt, kun je deze als scholingsuitgaven meenemen in je belastingaangifte. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Als je je werkgever met betrekking tot de financiering wilt overtuigen kun je zelf creatief zijn om hem/ haar tegemoet te komen. Bijvoorbeeld:

  • Bruto voor netto. € 100 netto meer salaris staat ongeveer gelijk aan € 180 bruto en € 230 totale werkgeverslasten. Door € 100 netto in te leveren kun je een budget van € 230 creëren voor je opleiding, zonder dat je werkgever er iets aan hoeft uit te geven. Uiteraard is dit voorbeeld afhankelijk van de belastingdruk die voor jou en je werkgever van toepassing is.
  • Cafetariastelsel
. Sommige deelnemers nemen minder vrije dagen op of werken extra uren. Je kunt met je werkgever afspreken dat je tijdens de duur van de opleiding geen salarisverhoging ontvangt, of vastleggen dat je na de studie nog voor een bepaalde tijd voor de organisatie blijft werken.

Termijnen. Indien je je inschrijft voor de gehele MISC-opleiding danwel voor meerdere semesters ineens, dan bieden wij de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Levenlang leren krediet. Aangezien de MISC-opleiding geaccrediteerd is kun je sinds 1 september 2017 tegen gunstige voorwaarden een lening krijgen van de overheid voor het lesgeld. Voorwaarden en hoe je het krediet aanvraagt vind je op de website van DUO.

Lerarenbeurs. Als bevoegd leraar op de basis- of middelbare school en in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs mag je een erkende bachelor- en masteropleiding volgen die deels wordt betaald door de overheid; de lerarenbeurs. Met het geld uit deze beurs wordt een deel van de studiekosten betaald en in sommige gevallen ook je vervanging op school. Heb je al eens een lerarenbeurs ontvangen voor een bacheloropleiding? Dan mag je ook voor een masteropleiding een aanvraag doen. De lerarenbeurs kun je aanvragen bij DUO.