Nobody smokes in church: Design en gedrag

“Nobody smokes in church, no matter how addicted.” Design kan zorgen voor condities/randvoorwaarden waarbinnen bepaalde dingen wel en andere niet gebeuren.

Dit klinkt manipulatief, tot je je realiseert dat er altijd condities zijn die het gedrag beïnvloeden, of je daar nu eerst bewust over hebt nagedacht of niet. Mooie voorbeelden van hoe design bewust wordt ingezet voor de beïnvloeding van gedrag zijn de beroemde piano-trap die ervoor moet zorgen dat mensen vaker de roltrap links laten liggen, of Holle Bolle Gijs die opruimen leuk maakt, dat soort zaken.

In Design thinking komen het fysieke en mentale van gedrag zo bij elkaar en dat heeft gevolgen voor welke kennis we nodig hebben om hiermee om te gaan. “The boundary between physical and social design is disappearing. Does this mean that leaders and managers must become architects? Psychologists? Sociologists? Political scientists? Economists? Philosophers? Historians? Yes. Or learn to work with them. Not to acquire their skills, but their perspectives”. Want gedrag van mensen, individueel of sociaal, is doorgaans zo complex dat we alle kennis goed kunnen gebruiken!

Management by design

PS: Deze comedian heeft nog wat voorbeelden van plekken waar ‘nobody smokes’ 😉

2 gedachten over “Nobody smokes in church: Design en gedrag

 • 30 november 2018 om 09:16
  Permalink

  Hoi Anna, leuk artikel! En … klinkt me bekend in de oren, ik zou dit ‘nudging’ noemen. 🙂 Hoe zie jij dat?

  Beantwoorden
 • 2 december 2018 om 09:05
  Permalink

  Denk dat ze wel gerelateerd zijn ja, en in het gelinkte artikeltje gaat het volgens mij ook met name over die kant van design. Alleen is design thinking zoals wij het in opleidingen gebruiken breder dan nudging. Nudges zijn specifieker: een soort specifieke triggers voor een bepaald gedrag. Die pianotrap, de ‘mikvlieg’ in het mannentoilet. Design thinking heeft dat minder, en schept condities waarbinnen allerlei zaken kunnen ontstaan. Vaak minder specifiek en sturend, en in je design kun je dus ook nudges inzetten. Maar wat doe jij dan met nudging? Daar ben ik wel benieuwd naar!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *