Dilemma’s in het Informatietijdperk

Van plannen uitrollen naar verandering ‘inrollen’.

Als je echte verandering wil integreren en borgen in de organisatie dan kom je allerlei dilemma’s tegen. Je hebt te maken met hoe de organisatie in elkaar zit, met strijdende belangen van verschillende stakeholders, met welke mensen er werken en waarom, met culturele routines en rituelen die al tijden bestaan. Je kunt dus niet zomaar je plannen uitrollen, je zult de verandering moeten ‘inrollen’.


 

Tijdens Dilemma’s in het Informatietijdperk leer je vier krachten die altijd spelen om verandering te borgen: de structuur, macht en politiek, de mensen en culturele zaken die onder de oppervlakte leven.

Deze krachten noemen we de frames van duurzame verandering. Ieder frame koppelen we aan actuele ontwikkelingen in het informatietijdperk die er invloed op hebben.

Overzicht van het hele semester in een halve minuut:


Op 23 januari 2019 start ‘Dilemma’s in het Informatietijdperk’ weer bij de VUCA Academy. Het semester bestaat uit 5 modules van ieder 3 dagen:

Module 1: Frames van Sustainable Change: De 4 frames van Bolman & Deal in het Informatietijdperk, het borgen van duurzame verandering, verschil tussen uitrollen van plannen en inrollen van verandering en de ethiek van de onderzoekende professional in het informatietijdperk •

Module 2: Structureel frame: het structurele ontwerp van organisaties in een tijd van Ecosystemen, Digitale platformen, Ketensamenwerking en Blockchain •

Module 3: Politiek frame: besluitvorming in een context van schaarste en botsende belangen en de effecten hierop van Big Data, Kunstmatige Intelligentie, de macht van Algoritmen en Deep/Machine Learning.

Module 4: Human resources frame: de fit tussen mensen en wat zij nodig hebben en organisaties en wat hun behoeften zijn, en de effecten hierop van ontwikkelingen als Robotisering, Internet of Things, Social Media en Gamified recruitment. •

Module 5: Symbolisch frame en Integratie van frames: symbolen als de basiselementen van cultuur en van betekeniscreatie in organisaties en de invloed hierop van Virtual/Augmented Reality, Fake news/Alternative Facts, Persuasieve technologie (nudging) en Multimodale biometrie.

Na het afronden van Dilemma’s in het Informatietijdperk:

  • begrijp je veranderingsprocessen en de gevolgen van het informatietijdperk voor organisaties vanuit een structureel, politiek, human resources en symbolisch frame;
  • begrijp je de dilemma’s die binnen en tussen de verschillende frames spelen in het informatietijdperk;
  • kun je het belang en de invloed van de frames op vraagstukken in de eigen praktijk en in de maatschappij kritisch evalueren;
  • kun je een onderbouwde visie presenteren op een van de (zelfgekozen) frames;
  • ben je in staat om je ontwikkeling als onderzoekende professional gestalte te geven;
  • ben je in staat de opgedane kennis en inzichten in de organisatie duurzaam te verankeren, met inachtneming van verschillende veranderkundige aspecten die daarbij een rol spelen.
De eerstvolgende Dilemma’s in het Informatietijdperk is gestart op 23 januari 2019.
Binnenkort volgen de data voor het eerstvolgende semester,
waarna je je HIER kunt aanmelden.

Je kunt dit semester ook volgen als onderdeel van de deeltijd Master opleiding Managing Information & Sustainable Change (MISC). De hele opleiding volgen? Lees hier alles over de volledige MISC-opleiding.

Data:

Deze module is van start gegaan op 23 januari 2019. Data voor de eerstvolgende start volgen binnenkort!

Elke module bestaat uit 8 dagdelen en vindt maandelijks plaats op woensdag, donderdag en vrijdag.

  • Woensdag en donderdag: van 09.00 tot ca. 19.30 uur;
  • Vrijdag: van 09.00 tot max. 16.00 uur.

Locatie:

Spring House, De Ruijterkade 128, 1011 AC Amsterdam (5 minuten lopen vanaf Amsterdam CS).

Kosten:

De kosten voor 1 semester bedragen 7.975 euro. Als je je inschrijft voor meerdere semesters tegelijkertijd krijg je korting (inschrijving voor 2 semesters: 15.850 euro, inschrijving voor 3 semesters: 21.500 euro). De kosten voor de volledige MISC opleiding (inclusief afstuderen) bedragen 27.500 euro. Alle bedragen zijn btw vrijgesteld.